Mistlurens - historiaMistlurens första rysskull föddes i oktober 1984. Mamma till kullen var Chagris Jenny (född 1983), som var en dotter till Skvallergränds Gawaine och Kullabygdens Katja, två av de vackraste och mest framstående svenska ryssarna i början av 80-talet. Totalt fick Jenny 21 ungar i åtta kullar och åtta av hennes ungar finns fortfarande i stamtavlorna hos dagens ryssar. Mest i Sverige förstås men även i många andra länder.

NoraFram till 1997 föddes 19 kullar i Mistlurens uppfödning. Alla på något vis ättlingar till Jenny. En hona vid namn Koushka köptes in som komplement i slutet på 80-talet. Hon var barnbarnsbarn till Jenny men hade också den amerikanske hanen Starcameon Centaurus i stamtavlan. Just kombinationen av de klassiska skandinaviska ryssarna och den dåtida amerikanska ryssen skapade enligt min mening en väldigt vacker ryss i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Efter ett långt uppehåll som uppfödare fick jag julen 2007 ett erbjudande att ta hand om Vatulands Marisa. Lilla Missan, då ett och ett halvt år, behövde ett nytt hem på grund av allergi i det dåvarande hemmet. Missan var dotterdotterdotter till Mistlurens Natasja, en av Chagris Jennys bästa avkommor och framförallt en väldigt bra avelshona. Natasja var bland annat mamma till Cosack´s Nurejev, 90-talets stora utställningsstjärna. Att ta hand om Marisa var förstås ett erbjudande jag inte kunde säga nej till…

Med Missan väcktes också så småningom en önskan att ta upp uppfödningen på nytt. Missan fick sin första kull i oktober 2009, nästan på dagen 25 år efter att den allra första kullen från Mistlurens såg dagens ljus. Sedan har det blivit ytterligare tre kullar. Från den andra kullen har Mistlurens Nora fått stanna kvar. Nora har precis fått sin första kull. Se mer under Aktuellt.

Fotot på Nora ovan är taget av Karin Johansson (S*Kyanos) som tagit många av fotona på dessa sidor. Stort tack Karin!