Vatulands MarisaMissan kom till mig på juldagen 2007. Jag hämtade henne hos uppfödarna, Marianne och Sven Backström, som tillfälligt tagit hand om henne på grund av uppkommen allergi hos de första ägarna. Det var en speciell känsla att hämta hem henne. Dels var hon nära länkad till min allra första ryss, och dels var hon en alldeles underbar liten kattfröken. Hon var försynt och försiktig men helt orädd. Vi fick en ögonblicklig speciell kontakt med varandra som varar än idag.

MissanUtseendemässigt har Missan det som kallas för rysslook, något som i hög grad kännetecknade de tidigare svenska ryssarna. Det är svårt att beskriva i ord men handlar om ögonens storlek, form och placering och balansen mellan detta och det lite kantiga huvudet och öronens storlek och placering. Och förstås själva BLICKEN.

Stamtavlemässigt är Missan en nära länk till de ”senklassiska” skandinaviska ryssarna från 80/90-talen som tyvärr till stor del gått förlorade i aveln under senare år. För mig har Missan varit viktig för att kunna bevara den klassiska looken på Russian Blue. Till sina avkommor har Missan förutom looken även i hög grad gett både gröna ögon och den korrekta konvexa profilen, vilket jag är mycket nöjd med. Tre av hennes vuxna avkommor (Anita, Nora och Nestor) har ställts ut. Alla tre har blivit Champion eller Internationell Champion.


Stamtavla för Missan